Atėjus
pavasariui, ko gero dauguma mūsų pradeda planuoti atostogas (išskyrus tą
mažumą, kurie viską kuo kruopščiausia susiplanuoja jau prieš metus:). Bet jeigu
neturite galimybės artimiausiomis dienomis iškeliauti į ne kartą aplankytą ir pamiltą,
o gal dar niekuomet neregėtą šalį, vis tiek galite praskaidrinti šaltas ir
lietingas lietuviško pavasario dienas, svajodami apie tolimus kraštus ir mėgaudamiesi
neįprastais skoniais bei aromatais. Tuo pasirūpino nenuilstanti Debesų komanda,
išleidusi specialų numerį Aplink pasaulį, kuris kviečia į Belgiją ir Daniją, Bulgariją
ir Turkiją, Kambodžą ir Vietnamą, Boliviją ir Meksiką... Ir net tik. Bet verčiau
pavartykite patys. O dar geriau - nepatingėkite vieno kito patiekalo
pasigaminti - pradžiuginsite ir save, ir
artimuosius, nes merginos visus receptus kruopščiai atrinko, patikrino savo
virtuvėse ir tik įsitikinusios, kad jie nepriekaištingi, pasidalino su Debesų
skaitytojais.
Na, o kad
jau pavasaris pastarosiomis savaitėmis mūsų nelepina, nusprendžiau pasidalinti
keliais receptais, kurie galbūt labiau primins rudenį, o ne pavasarį. Receptais
su moliūgu. Nes, manding, ne vienintelės mano namuose vis dar pūpso keletas moliūgų -
tų didžiausių, kurių vis neatsiranda progos prapjauti, nes - kaip paskui viską
greitai sunaudosi?:) Tad, kiek esu patyrusi, moliūgų receptai būna aktualūs
ne tiktai rudenį, bet ir pavasarį.
Kadangi praėjusią savaitę dalinausi pyrago su špinatais/ dilgėlėmis ir namine filo tešla
receptu, nusprendžiau įkelti ir dar vieną to paties pyrago variantą su moliūgu.
Regis, moliūgų pyragai su filo tešla kepami visose Balkanų šalys, todėl galima
rasti daugybę tiek sūrių, tiek saldžių šio užkandžio variantų. Kadangi saldžių
moliūginių pyragų receptų lietuviškuose tinklaraščiuose netrūksta, šįkart nusprendžiau
įdėti sūraus (bet ne per sūraus :)
užkandinio moliūgų pyrago variantą. Tai tikrai geras užkandis, mano receptų
kolekcijoje užimantis ne menkesnę vietą negu kiprietiški pyragėliai su moliūgais ar rytietiškas troškintų moliūgų ir pomidorų užkandis.
Šį pyragą gaminau,
remdamasi tradicinės Albanijos virtuvės patirtimi, nors ko gero labai panašių kepinių galima
aptikti ir gretimose šalyse. Albanijoje šis užkandinis pyragas vadinamas byrek
me kangull, lakror me kangull, pita me kangull ir pan. Be moliūgų jam paprastai
naudojamas fetos sūris, tirštas natūralus jogurtas, kiaušiniai ir prieskoniai.
Naudojant tinkamus produktus, įdaras būna kreminis ir gerai subalansuotas, nes
moliūgo saldumas, fetos sūrumas ir jogurto rūgštumas virsta puikiu,
išraiškingu, bet ne agresyviu deriniu. Kad įdaras neišskystų, naudokite tirštą
graikišką arba turkišką jogurtą, o kad įdaras būtų kreminės konsistencijos,
geriau rinkitės tikrą fetos sūrį iš ožkų ir avių pieno.
Nuotrauka
Kristinos
Byrek me
kangull - užkandinis pyragas su moliūgu
Ingredientai:
(4-6 porcijoms)
Tešlai:
250-300 ml
kvietinių miltų
⅓ a.š.
druskos
Drungno
vandens
~ 150 ml
tirpinto sviesto
Kukurūzų
krakmolo (stalui pabarstyti)
Įdarui:
500-600 g
moliūgo
2 dideli
kiaušiniai
~ 250 ml
natūralaus tiršto graikiško/turkiško jogurto
150 g fetos
sūrio (geriau ožkų ir avių pieno)
Nebūtinai:
smulkintų petražolių lapelių (pagal skonį)
Druskos ir
pipirų (pagal skonį)
- Naminę filo tešlą užminkykite, išbrinkinkite ir iškočiokite
taip, kaip buvo aprašyta recepte pyragas su špinatais/ dilgėlėmis.
- Kol brinksta tešla, pagaminkite įdarą. Moliūgą sutarkuokite
burokine tarka, sudėkite jogurtą, kiaušinius, trupintą fetos sūrį ir,
jeigu norite, petražoles. Gerai išmaišykite. Pagal skonį pagardinkite
pipirais ir, jeigu reikia, papildomai pasūdykite, turėdami galvoje, kad
fetos sūryje yra nemažai druskos.
- Iškočioję vieną tešlos lakštą, dėkite įdarą. Jį
uždenkite antru iškočiotu tešlos lakštu, pyrago kraštelius užspauskite ir
užlankstykite virvele, viršų aptepkite likusiu sviestu.
- Kepkite apie 40 min. iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje,
arba kol pyragas gražiai parus. Išėmę pyragą galite pridengti drėgnu
virtuviniu rankšluostėliu, kad šiek tiek suminkštėtų plutelė; jeigu to
nepadarysite, pyrago plutelė liks traški. Prieš pjaunant pyragą, reikėtų 15-20
min. palaukti, kol sutvirtės įdaras.
- Pyragą pjaustykite gabaliukais ir valgykite kaip šiltą arba šaltą užkandį. Skanaus!
Nuotrauka
Kristinos
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą
Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.