Visai neseniai mano namus pasiekė Eglės Digrytės kelionės apybraiža Laiškai iš Kabulo (2014). Perskaičiau ją greitai ir nenuobodžiaudama - šiaip ar taip, autorė yra žurnalistė, tad rašyti geba ir moka. Kokie šios knygos privalumai? Be abejo, autentiškos patirties fiksavimas, na, ir moteriškas žvilgsnis, nes vyrai autoriai, įsigilinę į politikos ir karybos subtilybes, toli gražu ne visuomet mato balas po kojomis, smėlį ant mozaikomis puoštų grindų ar kailinukų pardavėjų suktybes vietiniame turguje. Taigi, skaitant prieš akis atsiveria kitoks, kasdieniškas Afganistano vaizdas, ir man jis buvo įdomus. Antras dalykas - knygoje viskas aprašoma iš diplomatinės atstovybės darbuotojos perspektyvos, todėl ne kartą pagavau save galvojant, jog apie Kabule dirbančius užsieniečius iš šios apybraižos sužinojau kur kas daugiau negu apie afganistaniečius - ką gi, tai irgi buvo įdomu, nes turbūt retas iš mūsų įsivaizduoja žmonių, kuriems tenka keliauti į karštus pasaulio taškus, darbo specifiką.
Vertinant
knygą ne informaciniu, o literatūriniu aspektu, man kai kada kliuvo buitinių
detalių perteklius (kaip antai pasikartojantys užsieniečių vakarėlių aprašymai
ar pasažai apie įkyrų vietinių vyrų dėmesį vakarietėms). Rašymo stilių galėčiau
pavadinti reportažiniu - pasakojimas nenuobodus, bet ir nepretenduojantis į
kelionių aprašymus, kuriuos dėl kalbos sodrumo smagu skaityti kaip grožinius kūrinius. Na, bet ko gero autorė ir nekėlė tikslo pademonstruoti savo meninius ir poetinius gabumus. Galima jai tik padėkoti už tai, kad rado laiko
savo patirtį sudėti į knygą ir ja pasidalinti - tiems, kas domisi Afganistanu,
tai bus dėmesio vertas leidinys, ir labai smagu, kad jį parašė lietuvė.
Nors knygoje
stengiamasi susitelkti į kasdienybę, apie vietinę virtuvę autorė kalba gana
glaustai ir santūriai, kai kuriuos patiekalus (arbūzų sultis ar plovą)
pagirdama, kai kuriuos - papeikdama (antai gatvėje pardavinėjami kebabai jai pasirodė ne kokie). Afganistano
saldumynai - biskvitiniai pyragai ir sausainiai - Laiškuose iš Kabulo
apibūdinami kaip nedarantys įspūdžio, kitaip negu pieno pudingas firni, kuriam
pagyrų negailima (p. 162). Sunku ginčytis su autore, kuri vaikštinėjo Kabulo
gatvėmis ir valgė vietiniuose restoranuose, bet aš turiu kiek kitokią patirtį: pagal
afganistanietiškus receptus namuose gaminami saldumynai man paprastai pavyksta
puikiai ir būna kuo geriausia įvertinami namiškių bei draugų. Labai gali būti,
kad skirtingus vertinimus lemia tai, jog naminiai valgiai ir tie patys patiekalai
parduotuvėse/kavinėse yra nevienodos kokybės. Juk ir mums mamos cepelinai būna
gardesni už tuos, kuriuos ragaujame pirmoje pasitaikiusioje užeigoje.
Šį kartą
noriu pasidalinti afganistanietišku kukurūzų miltų pyragu. Tai vienas iš nedaugelio
rytietiškų pyragų, priskiriam tradicinei virtuvei. Mat kitaip negu pas mus,
Rytuose pirmenybė teikiama ne tortams ar pyragams, o pudingams, chalvoms, įvairiems
sausainiams ir pan. Tiesa, didelių švenčių progomis (tarkime, vestuvių puotai) tortai/pyragai
kepami ir ten. Tačiau tokiais atvejais kepinius įprasčiau pirkti iš
specializuotų kepyklėlių, o ne kepti namuose. Tačiau saldūs papločiai prie
arbatos kepami ir namuose. Bene populiariausias yra saldus kvietinių miltų
paplotis roht (rhot), tačiau kai kada pyragai kepami ir iš kukurūzų miltų.
Kitaip negu braziliškas kukurūzų miltų keksas, šis pyragas nėra drėgnas, tačiau
jis minkštas ir kvapnus, savo struktūra šiek tiek primenantis smėlinį pyragą ar
didžiulį trapų sausainį. Kai kuriems mano namiškiams jis skaniausias prie
arbatos pats vienas, o kai kurie mėgsta užsitepti sviesto arba kokios nors
uogienės (labai gardu su moliūgų ir apelsinų džemu). Šiaip ar taip, mėgstantiems
kepinius iš kukurūzų miltų, šis pyragas turėtų patikti. Tai nėra prabangus
kepinys, bet jis puikiai tinka kaip desertas paprastą dieną.
Kulche jawari - kukurūzų miltų pyragas
Ingredientai:
1 puodelis* cukraus
2 dideli kiaušiniai
+ 1 mažas kiaušinis pyrago viršui aptepti
~½ (ar
truputį daugiau) puodelio pieno
½ puodelio
neutralaus skonio ir kvapo aliejaus
2½ puodelio
kukurūzų miltų
1 puodelis
kvietinių miltų
1 a.š.
grūstų kardamono sėklų
1 a.š. kepimo
miltelių
Juodgrūdės
ir sezamo sėklų (pyrago viršui pabarstyti)
Pyragą rekomenduojama
kepti apvalioje 30 cm skersmens skardelėje
- Cukrų lengvai išplakite su kiaušiniais. Jeigu pyragą
kepsite mažesnėje negu 30 cm skersmens skardelėje, viso kiaušinio viršui
patepti greičiausia bus per daug, todėl galite jį paplakti atskirai,
tuomet maždaug pusę kiaušinio plakinio supilti į tešlą, o kitą pusę pasilikti pyrago viršui
patepti.
- Į cukrų ir
kiaušinius supilkite pieną bei aliejų ir vėl paplakite, kad masė būtų vientisa. Suberkite persijotus kukurūzų ir kvietinius miltus, grūstą
kardamoną ir kepimo miltelius. Masę gerai išmaišykite - ji turėtų būti
tiršta, bet ne kieta. Jeigu tešla per kieta ir atrodo kaip minkoma,
papildomai įpilkite kelis šaukštus pieno ir vėl išmaišykite. Tešlos
konsistencija turėtų būti panaši į kekso ir priminti labai tirštą grietinę.
- Masę supilkite į aliejumi pateptą kepimo skardelę,
mentele ar šaukštu palyginkite paviršių, viršų tolygiai patepkite plaktu kiaušiniu,
į kurį prieš tai įmaišykite 1 desertinį šaukštą šalto vandens, ir pabarstykite
juodgrūdės bei sezamo sėklomis.
- Kepkite iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje maždaug 40
min., arba kol pyragas pakils, sutvirtės ir gražiai parus, o į pyrago
vidurį įsmeigtas ir ištrauktas medinis pagaliukas liks visiškai švarus.
Patiekite šiltą ar atvėsusį prie arbatos ar kavos. Prie šio pyrago galima
pasiūlyti kokios nors uogienės, sviesto ir pan.
- Pyragas ilgai nesužiedi, skanus būna dar 2-3 dienas.
* 1 puodelis = 250 ml.
Recepto
šaltinis:
Sina Abdel,
Afghan Desserts Made Simple, USA: Dog Ear Publishing, LLC, 2010, p. 18.
(internete žr. čia)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą
Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.