Morkų
pyragas/ tortas - populiarus saldumynas, Europoje kepamas mažų mažiausia nuo
viduramžių, kuomet saldžiomis morkomis buvo mėginama pakeisti bent dalį brangaus
cukraus. Šis triukas buvo prisimenamas ir vėlesniais sunkmečiais, įskaitant
II-ąjį pasaulinį karą bei pokario metus, tik anuomet prie ekonomiškumo buvo pridėtas
dar vienas - sveikuoliškos gyvensenos - argumentas. Morkų pudingas/ pyragas, II-ojo pasaulinio karo metais itin išpopuliarėjęs Didžiojoje Britanijoje, apie XX a.
vidurį tapo ir amerikiečių mėgstamu desertu. Pastarieji morkų pyrago receptūroje
įvedė kelis esminius patobulinimus: pirmiausia, kepdami biskvitą, pradėjo
naudoti kepimo miltelius ir sodą, todėl pyragas nutolo nuo britiško pudingo, kildinamo gerai išplaktais kiaušiniais, ir tapo kur kas puresnis; antra, ėmė naudoti sūrio kremą, be kurio šiais laikais neįsivaizduojamas nei amerikietiškas, nei
angliškas morkų pyragas/ tortas. Taigi, iš esmės toks morkų pyragas/ tortas,
kurį mes dažniausia kepame šiais laikais, yra angliškų ir amerikietiškų
tradicijų sintezė.
Nuotrauka
Kristinos
Visi
angliški/amerikietiški morkų torto receptai panašūs, nes į juos įeina morkos,
graikiniai riešutai (kartais - razinos, kokoso drožlės arba ananasų gabaliukai), miltai, aliejus (sviestas), kiaušiniai,
cukrus ir prieskoniai - skiriasi tik produktų proporcijos. Konkrečiai pagal šį receptą
keptą tortą pirmą kartą valgiau svečiuodamasi pas Kristiną, tą pačią, kuri
kepa puikųjį apelsinų ir migdolų pyragą. Jos kepamas morkų tortas irgi
nuostabus, todėl šį pavasarį nusprendžiau juo pradžiuginti savo anytą mamos
dienos proga. Ir, regis, tikrai pradžiuginau :)
Šis tortas
kur kas drėgnesnis, saldesnis ir riebesnis negu šveicariškas morkų tortas,
tačiau tikrai vertas nuodėmės. Tiesa, kepinys yra pakankamai didelis ir sotus,
todėl jį skanauti geriausia švenčių proga, kai desertą valgo didesnis būrelis
žmonių.
Nuotrauka Kristinos
Morkų tortas su graikiškais riešutais ir sūrio kremu
Ingredientai:
Biskvitui:
250 ml cukraus (gali būti rudasis)
450 ml miltų (gali būti rupūs, pilno grūdo)
2 a.š. cinamono
½ a.š. druskos
2 a.š. kepimo miltelių
½ a.š. sodos
3 dideli kiaušiniai
350 ml neutralaus skonio aliejaus (ir dar šiek tiek kepimo formai patepti)
500 ml smulkiai tarkuotų morkų
150-200 ml maltų graikinių riešutų
Kremui*:
200 g kreminio sūrio (Philadelphia, mascarpone ar pan.)
250 ml cukraus pudros**
~2-4 v.š. apelsinų/citrinų sulčių
- Atskirame dubenyje sumaišykite sausus birius
produktus: cukrų, miltus, druską, cinamoną, kepimo miltelius ir sodą (jos jokiu
būdu nepraleiskite - be sodos biskvitas neiškils; iškeptame biskvite sodos
skonio tikrai nesijaučia).
- Kiaušinius lengvai išplakite, į juos supilkite
aliejų ir vėl paplakite, kol masė bus daugmaž vienalytė. Įmaišykite birius
produktus, o paskui - smulkiai sutarkuotas morkas ir maltus graikinius
riešutus. Išmaišykite, kad masė taptų vientisa, bet nepersistenkite ir
tešlos per ilgai ir per daug intensyviai neplakite.
- Biskvito masė bus gana tiršta. Ją supilkite į 24 cm
skersmens kepimo popieriumi išklotą ir aliejumi pateptą apvalią kepimo
formą nuimamais kraštais. Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 175-180º C ir
kepkite apie 50-60 min, arba kol biskvitas gražiai pakils, atšoks nuo
kepimo formos kraštelių, o į vidurį įsmeigtas ir ištrauktas medinis
pagaliukas bus sausas. Iš orkaitės išimtą biskvitą maždaug 15 min.
vėsinkite kepimo formoje, tuomet nuimkite kepimo formos kraštus, o
biskvitą apverskite ant švaraus kepimo popieriaus lakšto ir baikite
vėsinti (taip atvėsinus. torto viršus bus lygesnis).
- Atvėsusį biskvitą perpjaukite į 2 lakštus (jeigu
norite ir esate patyręs tortų kepėjas, galite ir į 3, tačiau biskvitas bus labai purus ir minkštas, taigi, jį perpjauti į 2 dalis kur kas paprasčiau). Pertepkite kremu,
pagamintu išsukus kreminį sūrį, cukraus pudrą ir apelsinų/citrinų sultis. Citrusinių
vaisių sulčių kiekį reikėtų reguliuoti pagal situaciją: pilkite jų tiek,
kad kremas būtų tirštos grietinės konsistencijos. Jeigu norite, kremo
gaminkite dvigubai daugiau negu nurodyta recepte, ir juo papildomai aptepkite
pyrago viršų bei šonus. Pagal skonį papuoškite (tradiciškai puošiama
graikinių riešutų puselėmis; recepte siūloma puošti baltojo šokolado
drožlėmis. Aš puošiau cukruotais laukinių našlaičių žiedais ir cukruotais mėtų lapeliais - jie puikiai išlaiko formą kelias dienas; kaip cukruoti gėles žr. čia).
- Pyragas būna gardžiausias pabrandintas, t.y. pastovėjęs maždaug 1 parą vėsioje vietoje.
*Jeigu
norite kremu ne tiktai pertepti biskvitą, bet ir aptepti pyrago viršų bei
šonus, kremo reikėtų gaminti dvigubai daugiau negu nurodytra recepte.
**Jeigu nemėgstate
labai sladžių kepinių, cukraus kiekį siūlyčiau mažinti; aš apie 200 ml cukraus
pudros dėjau į dvigubą sūrio kiekį (400 g), be to, apelsinų sultis maišiau su
citrinų sultimis - ir kremas mūsų šeimos skoniui vis tiek buvo pakankamai
saldus.
Nuotrauka Kristinos
Svarbiausi recepto šaltiniai:
Koks gražus! Super tos gėlytės atrodo :)
AtsakytiPanaikintiIndre, dėkui. Šį pavasarį man kažkokia gėlyčių manija:) Nors šį kartą tai buvo papuošimas-išsigelbėjimas, nes mama nepasiklaususi sunaudojo mano graikinių riešutų puseles kitam patiekalui papuošti, o aplink mūsų kaimo vienkiemį ko panorėjęs lengvai nenusipirksi. Kad nereikėtų belstis į miestą, cukravau vietines gėlytes:)
PanaikintiOiii jau kaip mėgstu morkų kepinius! Labai skaniai taviškis atrodo :)
AtsakytiPanaikintiIeva Marija, labai suprantu žmones, kurie mėgsta morkų kepinius, nes ir aš iš tokių:) Tortas geras, prie progos tikrai vertas išbandymo, ypač šaltuoju metų laiku, kai jau/dar nėra jokių šviežių uogų ir vaisių. Už komplimentus ačiū:)
Panaikintikazkada kepiau labia skanu morku pyraga, bet receptas buvo su sviestu , o ne su aliejumi. sis atrodo labia patraukliai, bet ar galeciau vietoj aliejaus ji kepti su sviestu?
AtsakytiPanaikintiSveiki! Pirmiausia ačiū už gražius žodžius, antra - atleiskite, kad atsakau neoperatyviai (buvau išvykusi keletui dienų). Dėl aliejaus pakeitimo sviestu, nieko užtikrinto pasakyti negalėčiau. Šį tortą esu kepusi tik su rafinuotu aliejumi, jis suteikia biskvitui reikiamo drėgnumo ir neprideda jokių pašalinių skonių. Turbūt galima rizikuoti ir keisti aliejų sviestu, tik, kiek aš pastebėjau iš savo praktikos, kepiniai su sviestu būna jautresni ir dažniau sukrinta, ypač jeigu pyragas toks drėgnas kaip šis. Bet kokiu atveju, jeigu kepsite šį tortą, būtų smagu sužinoti, kaip pavyko :)
Panaikintina, kaip gaila, nei vieno komentaro apie iškeptą pyragą. As bandau ir būtinai parašysiu kaip gavosi. Praeitą kartą velykoms kepiau aną su marcipano morkytėmis, buvo tobulas. Šis taippat velykinis, nes gi morkos :)
AtsakytiPanaikintiDalia, geras ir šitas pyragas, ne kartą jį pati kepiau ir tikrai dar kepsiu. Žinau, kad kepa ir kiti, kartais atsitiktinai aptinku atsiliepimų internete (pvz. čia http://www.ritosreceptai.lt/2015/09/morku-tortas-su-mascarpones-kremu.html ) Buvau kažkada užmačiusi, kad ir forumuose moterys nuoroda dalinasi. Deja, komentarą tinklaraštyje retai kas palieka, gal pamiršta, gal nemato reikalo, žinau, kad būna ir tokių žmonių, kurie rašyti komentarų tiesiog nedrįsta... Na, bet kokiu atveju, linkiu sėkmingo ir gardaus kepinio ir lauksiu žinutės apie rezultatus.
PanaikintiDžiaugiuosi, kad pyragas su marcipaninėmis morkytėmis patiko; man jis irgi labai super, šiais metais net Kalėdoms kepiau, nors iš tikrųjų jis Velykoms labiau tinka :)
Iškepiau. Labai geras. Dariau mililitrais tiksliai pagal receptą. Biskvitas tobulas, žodžiu receptas superinis. Tik aš padariau klaidą, kurios nereikėjo daryti, nors buvo paminėta, kad nedaryt :))) taigi, įdėjau nerafinuotą saulėgrąžų aliejų.Reziume. Suvalgytas buvo pilnai, nors ir labai jautėsi saulėgrąžos.Žodžiu, darysiu dar ne kartą, tik būtinai su beskoniu aliejumi. Ačiū, kad gaminate :) ir dalinatės :)
PanaikintiDalia, džiaugiuosi, kad pyragas nenuvylė! O dėl aliejaus, tai ką jau padarysi - geriausia žmonės pasimoko iš savo klaidų, ir nors aš stengiuosi smulkmeniškai surašyti visas instrukcijas, bet vis tiek netiki, kol patys nepabando :) Ačiū už atsiliepimą, man smagu žinoti, kad kepate, o kitiems skaitytojams bus pravartu žinoti, kad kartais verta tų nuobodžių instrukcijų laikytis :)
Panaikintisveiki, ar galima ryte issikept pagrinda ir tik vakare pertept? Nesudziutu ? ir dar ,,,ar idejus daugiau miltu didesne tikimybe, kad nesukris isemus is orkaites ? :) mano nesekminga patirtis su morku tortais ir pyragais..bet labai noriu isbandyt sita :)
AtsakytiPanaikintiLaba diena,
Panaikintibiskvitą galima kepti šiek tiek iš anksto, per kelias valandas jam tikrai nieko neatsitiks. Laikant ilgiau, jį galima įvynioti į maistinę plėvelę, tik prieš tai būtina visiškai atšaldyti, kad suvyniotas biskvitas nebegaruotų ir neatidrėktų. Bet aš Jūsų vietoje palikčiau nevyniotą - kai kurie receptai specialiai rekomenduoja biskvitus iš vakaro kepti ir per naktį palaikyti, kad geriau sutvirtėtų ir vėliau būtų galima dailiau perpjauti.
Į biskvitą miltų geriau nedėti daugiau, negu reikia, nes tešla taps per daug kieta ir kildinimo medžiagos nepajėgs gerai biskvito iškelti. Kad biskvitas pavyktų, geriausia viską daryti tvarkingai: nieko nedėti per daug arba per mažai, žiūrėti, kad produktai būtų vienodos, t.y. kambario temperatūros (ypač kiaušiniai), sudėti ir kepimo miltelius, ir sodą (bet nepadauginti, nes tada pyragas per daug išsipūs, o išimtas iš orkaitės nebeatlaikys svorio ir sukris), naudoti pyragams skirtus 405D arba rupius miltus - paprasti, pilki miltai skirti tešloms, kurioms reikia lipnumo, o ne purumo (pavyzdžiui, koldūnų tešlai), todėl ir biskvitai su jais išeina ne kokie. Orkaitės durelių nedarinėkite per anksti, o prieš išimant biskvitą, būtinai patikrinkite jį medinių pagaliuku, nes dažna biskvito sukritimo priežastis - per ankstyvas jo išėmimas, kai biskvitui dar reikia 10-15 min. pakepti, ypač jeigu orkaitė nelabai kaitri.
Tikiu, kad Jums viskas pavyks kuo puikiausia. Laikysiu špygas, ir, tikiuosi, sugrįšite pasidalinti įspūdžiais :)
labai aciu uz toki issamu atsakyma! atrodo supratau savo ankstesnes klaidas..Bet perskaiciau atsakyma dabar tik jau uzmaisius tesla su SALTAIS kiausiniais is saldytuvo :( dar neidejau morku ir riesutu,,,gal palauk kad susiltu tesla ? :) kaip isvengt nesekmes ?
PanaikintiIndre
Indre, kepk su šaltais kiaušiniais, nes tai daug mažesnė blogybė negu per ilgai laikoma tešla, į kurią sudėti kepimo milteliai ir soda. Kildinimo medžiagos reaguoja su kitais tešlos ingredientais ir deguonimi, tad ilgiau pastovėjusios tampa neveiksnios. Čia nėra grynai kiaušininė tešla, tai viskas turėtų baigtis gerai, net panaudojus šaltus kiaušinius.
Panaikintiaciu ! jau kepa :)rytoj parasysiu kaip baigesi eksperimentas
PanaikintiIndre
Lauksiu gerų žinių :)
PanaikintiPats geriausias morkų pyragas kiek esu kepusi!!!cukraus dėjau tik 270gr ir naudojau kokosų alieju tik 200ml, nereikia jokio kremo , tirpsta burnoje !!! Aciu uz tobula receptą ...
AtsakytiPanaikintiCukraus tik 170gr dejau ��
AtsakytiPanaikintiLoreta, labai džiaugiuosi, kad receptas pasiteisino, ir ačiū už gražų atsiliepimą! O produktų tūris (mililitrai) ir svoris (gramai) ne visada sutampa, 250 ml cukraus sveria apie 200 g, tad nuo originalaus recepto Jūs "nusukote" visai nedaug, gal kokį 1 v.š. cukraus. Bet šaunu, kad atradote sau tinkančias ir patinkančias produktų proporcijas, geri kepėjai visada taip daro :) Kai dėl pertepimo, tai jis gal daugiau skirtas šventiniam variantui, bet jeigu pyragas kepamas tik save palepinti prie arbatos, tai, žinoma, kremas nėra privalomas. Ir vis dėlto, siūlau prie progos išbandyti su pertepimu - labai geras tortas būna :)
PanaikintiLabai skanus tortas! Tik aš dėjau mažiau cukraus ir pertepimui sunaudojau daugiau kremo (rikotos su plakta grietinele). Gavosi tikrai nuostabus, drėgnas, sodraus skonio tortas. Ačiū už receptą!!!
AtsakytiPanaikintiAušrine, ačiū! Iš visos širdies džiaugiuosi tokiais atsiliepimais, smagu girdėti, kad žmonės išmėgina, eksperimentuoja, atranda savo variantus. Aš su kepiniais paprastai būnu atsargi ir konservatyvi, stengiuosi nenukrypti nuo originalių receptūrų, bet kai kada skaitytojai net mane įkvepia improvizacijoms :) Tikiuosi, ir kiti nedrąsieji pajus tą patį norą mėginti, nes šis tortas to vertas. Tad ačiū dar kartelį, jog radote laiko parašyti ir pasidalinti savo patirtimi!
Panaikinti