2013 m. rugsėjo 5 d., ketvirtadienis

Pieniška voveraičių sriuba



Dabar, kai grybų sezonas pačiame įkarštyje, pats metas paskelbti šį sriubos receptą, nes svarbiausias jo ingredientas - šviežios, mišku kvepiančios voveraitės. Tai dar viena sezoninė sriuba, priskiriama mūsų krašto žydų virtuvei. Ji verdama labai panašiai kaip vasarinė pieniška daržovių sriuba, tik joje dominuoja grybų skonis ir aromatas.

Paprastai mūsų namuose, kaip ko gero daugelio lietuvių namuose, voveraičių sriuba gardinama spirgintais rūkytais lašinukais ir valgoma su grietine. Pieniška voveraičių sriuba visai kitokia ir, turiu pripažinti, tikrai gardi, be to, labai tinkama tiems atvejams, kai tarp valgančiųjų yra vegetarų. Kas jau kas, o žydų šeimininkės žino, kaip skaniai paruošti voveraites: juk tai bene vienintelis mūsų kraštų grybas, tinkantis košeriniam stalui. Tiesa, literatūroje rašoma, kad tradicinėje litvakų virtuvėje retkarčiais naudojami ir baravykai - dažniausia tai būna džiovinti baravykai, kuriais aromatizuojama mėsiška sriuba. Kažin, kaip šiais laikais žydai žiūri į prekybos centruose parduodamus pievagrybius ir kitus ne miško grybus?

O dabar - puikaus skonio, nebe pirmą rudenį mūsų namuose verdama sriuba - tikras džiaugsmas ir pieniškų sriubų, ir grybų mėgėjams.

 
Nuotrauka Kristinos

Pieniška voveraičių sriuba

Ingredientai: (maždaug 4 porcijoms)

500 g šviežių voveraičių (nuvalytų, bet neapvirtų)*
1 vidutinio dydžio svogūnas
1 vidutinio dydžio morka
2 vidutinio dydžio bulvės
0,5 l vandens
0,5 l pieno
30 g sviesto
Druskos, cukraus, pipirų (pagal skonį)

Jeigu mėgstate virintą pieną
  1. Voveraites, šiaudeliais supjaustytą morką bei susmulkintą svogūną virti pasūdytame vandenyje 30 min.; ugnis turėtų būti nedidelė.
  2. Išvirus grybams, supilti pieną. Kai sriuba užvirs, sudėti šiaudeliais supjaustytas bulves. Virti, kol bulvės bus minkštos.
  3. Patikrint, ar netrūksta druskos, jeigu reikia, įdėti prieskonių (pipirų, žiupsnelį cukraus), pagardinti sviestu ir tuojau pat patiekti.
Jeigu nemėgstate virinto pieno
  1. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, dėti maždaug 2 v.š. sviesto, kai jis įkais, sudėti smulkintus svogūnus bei šiaudeliais pjaustytas morkas ir ant nedidelės ugnies pašutinti, kol morkos truputį suminkštės.
  2. Daržoves užpilti verdančiu vandeniu, pasūdyti, sudėti voveraites ir ant nedidelės ugnies virti 30 min. Tuomet sudėti šiaudeliais pjaustytas bulves ir virti, kol jos suminkštės.
  3. Supilti pieną ir pakaitinti iki 80-90°C, tačiau sriubos nebeužvirinti.
  4. Patikrinti, ar netrūksta druskos, jeigu norite, galite pagardinti žiupsneliu cukraus ir/ar pipirų. Sriubą patiekti iš karto.
*Abejoju, kad šiame receptų pasiteisintų šaldytos voveraitės - atšildytos jos nebūna tokios trapios ir švelnios, kaip šviežios. Manyčiau, tai sezoninė sriuba, kuriai tinka tik švieži ingredientai.

Recepto šaltiniai:
Цецилия Лебович, Ефим Майзель, Еврейская кухня, Рига: Латвийское общество еврейской культуры, 1991, с. 44.
Žydų valgiai, sudarė A. Pagirskaja, Vilnius: YAD, 1992, p. 37.
Lara Lempert, Litvak Cuisine, Vilnius: Baltos lankos, 2008, p. 12-13.

4 komentarai:

  1. Labai įdomu! Tokios sriubos dar neteko ragauti, bet labai norėčiau :) Turėsiu galvoj, kad voveraites pieniškoj sriuboj reikia būtinai paragauti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aušra, aš pati ilgai nesiryžau išmėginti šios sriubos, nes grybų ir pieno derinys atrodė labai neįprastas. O kai išmėginau, negalėjau atsidžiaugti. Tikiuosi, sriuba atkeliaus ir į jūsiškę virtuvę:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ką tik viriau - tikrai puiki sriuba. Dar pridėjau žirnelių (su visom ankštim) ir truputį čili pipiriuko. Tikrai netrukdė :)
    Ačiū už receptą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurgita, į sveikatą, džiaugiuosi, kad patiko. Šaunius priedus pasirinkote, įsivaizduoju, kad suteikė ne tik papildomo skonio, bet ir vasariškų spalvų, super :) Ačiū, kad pasidalinote idėja!

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.